de vakantiekring een crime!

Het is half 9 op maandag na de vakantie:
De leerlingen komen vol levenslust en verhalen de school in rennen. Zin om elkaar weer te zien, zin om te leren. In de klas staan de stoelen al klaar in de kring om de dag samen te beginnen. De vakantiekring…

Veel vakantiekringen zijn een crime. De levenslust verdwijnt, de interesse in elkaar daalt tot een historisch dieptepunt, de leraar komt in de mopperstand en gedragsproblemen ontstaan.
Hoe voorkom je een vervelende start, hou je de energie en creativiteit hoog, krijg je wel uitwisseling en ontmoeting?

Een paar ideeën:

– Laat de leerlingen het eerste half uur beginnen met tekenen, schrijven of knutselen over de vakantie. Verspreid uitwisseling over de dag laat ze vertellen aan de hand van wat ze hebben getekend, geschreven of gemaakt.

– Laat de leerlingen in groepjes van vier vertellen aan elkaar wat ze hebben meegemaakt. Ze kunnen overeenkomsten of juist verschillen delen met de grote groep.

– Maak een binnenkring en een buitenkring. Laat de leerlingen in twee-tallen uitwisselen.

– Maak een blad met opdrachten: zoek twee kinderen die hebben gelogeerd. Zoek drie kinderen die naar de film zijn geweest. Zoek twee kinderen die heel lang hebben uitgeslapen etc…

Dit zijn een paar ideeën, maar ik wil je van harte uitnodigen om mij aan te vullen met jouw tips en tricks zodat maandag voor meer kinderen inspirerend start!

Reacties

 1. Of: moet je naar school gaan om vakantie te hebben. Is vrij zijn iets anders dan vakantie. Als je niet naar school kan, ben je dan dom. Kan je ook vakantie vieren op je eigen kamer.
  Hebben knuffels ook vakantie. Is ver weg vakantie altijd mooier dan dichtbij vakantie.
  Wat is leuker altijd naar school en geen vakantie of altijd vakantie en nooit naar school? Moet je op vakantie gaan om te merken wie je vrienden zijn. Heeft een goudvis ook vakantie? Kan een vakantie die niks kost een leuke vakantie zijn? Enz. Enz.

  M.a.w. Filosoferen over de vakantie

  Die wat heb je meegemaakt kringen vind ik zelf niet zo geweldig, zeker nier voor de leerling die om welke reden dan ook niet op vakantie is geweest. Voor hem of haar moet dit een worsteling zijn. Ze gaan om hun ouders te beschermen zelfs dingen verzinnen.

  Graag zou ik mijn expertise t.a.v. alle kringactiviteiten uitdragen

  Rob van Ruiten
  http://www.ehbonderwijs.nl
  info@ehbonderwijs.nl

 2. Gaby Hartmans zegt:

  De 1e kring na de vakantie
  Wat was t fijnste wat je de afgelopen dagen gedaan hebt?
  Wat was t lekkerst wat je gegeten hebt?
  Wat dacht je toen je vanmorgen wakker werd?
  Wie wilde je het liefst weer zien vandaag?

  Allemaal vragen die je in groepjes van 3 of 5 leerlingen laat stellen , dan is er mogelijkheid voor iedereen om aan de beurt te komen….

Laat wat van je horen

*